«Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε» και στο Ioannina Lake Run έσπασαν όλα

«Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε» και στο Ioannina Lake Run έσπασαν όλα
Monday, 23 September 2024

Records are made to be broken, έγραφαν τα βραχιολάκια που κάθε αθλητής του Ioannina Lake Run έπαιρνε με το πακέτο συμμετοχής του, και το σύνθημα αποδείχθηκε προφητικό, καθώς στον 18ο Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων έσπασαν όλα τα ρεκόρ.

Και η αναφορά δεν αφορά μόνο την κατάρριψη των ρεκόρ στον Γύρο Λίμνης των 30 χλμ., αλλά κυρίως στα ρεκόρ συμμετοχής σε όλους τους αγώνες, με τον συνολικό αριθμό των δρομέων, που βρέθηκαν στη γραμμή της αφετηρίας το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου, να ξεπερνά τους 5.500!

Με ένα εντυπωσιακό ρεκόρ συμμετοχών και με εκ νέου κατάρριψη του ρεκόρ διαδρομής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες ολοκληρώθηκε ο Γύρος Λίμνης των 30 χλμ. του Ioannina Lake Run 2024, στη χρονιά της ενηλικίωσής, καθώς φέτος συμπληρώθηκαν 18 χρόνια από όταν ξεκίνησε το 2007.

Εκκίνηση πήραν 2.078 δρομείς, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από καταβολής διοργάνωσης, ενώ συμμετείχαν και 89 άτομα στο Δυναμικό Βάδην των 30 χλμ., τερματίζοντας οι 87.

Νικητής του Γύρου Λίμνης, για 6η συνεχόμενη χρονιά, ο Κώστας Σταμούλης, ο οποίος με χρόνο 1.36.19 συνέτριψε το ρεκόρ διαδρομής, που είχε ο ίδιος από το 2023 με 1.36.40. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο αδερφός του Νικόλαος Σταμούλης με 1.37.53, στην πρώτη του συμμετοχή στο 30άρι του Ioannina Lake Run, ενώ τους δύο αθλητές του ΓΑΣ Αγρινίου ακολούθησε ο Χαράλαμπος Πιτσώλης, ο οποίος σημείωσε χρόνο 1.37.56, βελτιώνοντας το 1.39.49, που είχε σημειώσει το 2023, όταν είχε τερματίσει και πάλι στην 3η θέση.

Το ρεκόρ διαδρομής στις γυναίκες, που κρατούσε η ίδια από το 2023, συνέτριψε η Γκλόρια Πριβιλέτζιο, κόβοντας την κορδέλα του τερματισμού σε χρόνο 1.53.13. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Ματίνα Νούλα, τρίτη πέρυσι, σε χρόνο 1.54.04 και τρίτη η Ισμήνη Παναγιωτοπούλου, που πέρασε από τη γραμμή του τερματισμού σε 1.55.56.

Την εκκίνηση του αγώνα έδωσε ο Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Στέφανος Ντούσκος, τον οποίο η διοργάνωση βράβευσε για την 6η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αλλά και για τις επιτυχίες του διαχρονικά, παρουσία της βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Κεφάλα, του δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη.

 

Ο Παναγιώτης Πετρουλάκης νικητής στα 10 χλμ.

Ο Παναγιώτης Πετρουλάκης της Puma Running Team, με χρόνο 31.01, ήταν ο νικητής στον αγώνα των 10 χλμ. του Ioannina Lake Run.

Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Νέστορας Κολιός του ΑΓΣ Ιωαννίνων, που κάλυψε τη διαδρομή σε 31.34 και στην τρίτη ο Γιώργος Ματζαρίδης με χρόνο 31.59. Στις γυναίκες την κορδέλα του τερματισμού έκοψε η Αθανασία Κοκκορού του ΣΠΑΚ Νεάπολης με χρόνο 36.15, που είχε τερματίσει δεύτερη στον αγώνα των 5 χλμ. το Σάββατο. Δεύτερη τερμάτισε η Ντενίσα Μπάλλα με 38.21 και τρίτη η Ζωή Ανδρικοπούλου με χρόνο 38.47. Στον αγώνα των 10 χλμ. πήραν εκκίνηση 823 αθλητές και τερμάτισαν 821.

 

Έσπασε το φράγμα των 1.000 δρομέων το 5άρι

Το δικό του ρεκόρ έσπασε ο αγώνας των 5 χλμ., με 1.079 δρομείς να παίρνουν εκκίνηση και να τερματίζουν στην παραλίμνια διαδρομή των Ιωαννίνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος έτρεξαν 350 δρομείς περισσότεροι από πέρυσι, όταν είχαν πάρει εκκίνηση 729 δρομείς, με την αλματώδη εξέλιξη του αγώνα να αποτυπώνεται και στις επιδόσεις.

Νικητής στον αγώνα των 5 χλμ. αναδείχθηκε ο Γεώργιος Κύρτσης του ΓΑΣ Αγρινίου με χρόνο 14.37 και τον ακολούθησαν οι Διονύσης Καψάλης, επίσης του ΓΑΣ Αγρινίου, με 14.43 και Γιώργος Τασιούλας του ΑΓΣ Ιωαννίνων με 15.40. Στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Βασιλική Καλλιμογιάνη του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, που κάλυψε την απόσταση σε χρόνο 17.02, δεύτερη η Αθανασία Κοκκορού του ΣΑΠΚ Νεάπολης Θεσσαλονίκης με χρόνο 17.28 και τρίτη η αθλήτρια του Παναθηναϊκού Ανθή Κυριακοπούλου με 17.56.

 

Οι απονομές και το μήνυμα του υπουργού Αθλητισμού

Τις απονομές στους νικητές του Γύρου Λίμνης έκαναν o διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ της Βίκος Α.Ε., μεγάλου χορηγού του αγώνα, Κωνσταντίνος Σεπετάς και ο group director marketing της Puma Κώστας Νούσιας. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, δια του επίτιμου προέδρου της Κωνσταντίνου Ζωνίδη και του μέλους του διοικητικού συμβουλίου Παύλου Χήτα, έδωσε δωροεπιταγές 600, 300 και 150 ευρώ στους τρεις πρώτους νικητές και νικήτριες, ενώ μια δεύτερη δωροεπιταγή 300 ευρώ δόθηκε στους Κώστα Σταμούλη και Γκλόρια Πριβιλέτζιο για την κατάρριψη του ρεκόρ. Επίσης, οι πρώτοι σε άνδρες και γυναίκες κέρδισαν και μια δωροεπιταγή 200 ευρώ από την Puma.

Στα 10 χλμ. τις απονομές  στους νικητές και τις νικήτριες έκαναν ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Τσίμαρης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, ενώ στα 5 χλμ. ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Κώστας Κίτσιος και ο brand & media manager της Βίκος ΑΕ Ηλίας Λυμπέρης. Χρηματικά έπαθλα 200, 150 και 100 ευρώ απονεμήθηκαν από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και στους αγώνες των 10 χλμ. και των 5 χλμ., για πρώτη φορά φέτος, ενώ οι πρώτοι νικητές έλαβαν επιπλέον και μια δωροεπιταγή από την Puma.

Οι νικητές στεφανώθηκαν με στεφάνια ελιάς από τον τύμβο του Μαραθώνα, τα οποία πρόσφερε στη διοργάνωση ο Σπύρος Ζαγάρης, πρέσβης της Φλόγας Μαραθωνίου δρόμου και μέλος της Οργανωτικής επιτροπής του Αυθεντικού Μαραθώνιου, ο οποίος πρόσφερε, επίσης, δώρα στον δήμαρχο Θ. Μπέγκα και στον διευθυντή του Ioannina Lake Run Ηλία Σπυριούνη.

Το μήνυμα του υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση μετέφερε η κορυφαία Ελληνίδα Μαραθωνοδρόμος και πρέσβειρα του ελληνικού αθλητισμού Μαρία Πολύζου, χαιρετίζοντας τη διοργάνωση, ως σύμβουλος του υπουργού. «Συγχαρητήρια στην άψογη διοργάνωση του Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων και στους δρομείς που έλαβαν μέρος ! Συγχαρητήρια στους πρωταθλητές για τα νέα ρεκόρ διαδρομής. Καλή επιτυχία στην επόμενη διοργάνωση», αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στο μήνυμα.

Απονομές έγιναν και στις ηλικιακές κατηγορίες των δύο αγώνων από εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των τοπικών αρχών, των χορηγών και της διοργάνωσης, ενώ αναμνηστικά απονεμήθηκαν στον ΑΠΣ Αθηναίοι Δρομείς για την πολυπληθέστερη σε συμμετοχές ομάδα, στον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Αχαΐας «Φειδιππίδης» για τους περισσότερους τερματίσαντες, στο γυμναστήριο Revolution Fit για τη μεγαλύτερη ομαδική συμμετοχή από τα Γιάννενα, καθώς και στην 78χρονη Βούλα Τζεβελέκη και στον 80χρονο Αλέξανδρο Λαμπρόπουλο, τους μεγαλύτερους σε ηλικία δρομείς στον Γύρο Λίμνης των 30 χλμ.

 

Έγιναν must οι fun αγώνες

Δρομείς κάθε ηλικίας πήραν μέρος στους δωρεάν αγώνες του Ioannina Lake Run, με 1.500 περίπου άτομα να απολαμβάνουν τη χαρά της συμμετοχής στο Lake Run Kids Race και στο Family Run, ενώ και φέτος πραγματοποιήθηκε ο αγώνας με τα μωρά σε καρότσια, ο οποίος πλέον φέρει την ονομασία Baby Lake Run.

Στο Lake Run Kids Race έτρεξαν 444 μαθητές των τεσσάρων τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, με έναν από αυτούς να κερδίζει και ένα tablet, ενώ σε must αγώνα για κάθε οικογένεια εξελίσσεται το Family Run, με τη συμμετοχή να ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Περίπου 30 καρότσια βρέθηκαν στην εκκίνηση του Baby Lake Run, που αποτελεί μετεξέλιξη του αγώνα «Μαμά Καρότσι», καθώς τα μωρά δε συνοδεύονται αποκλειστικά από μαμάδες, αλλά από μπαμπάδες, θείους, θείες, νονούς και νονές, ακόμη και από παππούδες και γιαγιάδες. Το μικρότερο μωρό ήταν φέτος 55 ημερών.

 

Το πιο δυνατό χειροκρότημα στον αγώνα των ΑμεΑ

Δυνατός σε μηνύματα και συγκινήσεις ήταν ο Παραλίμνιος Δρόμος 1.000 μ. για ΑμεΑ, με τη συμμετοχή και σε αυτόν να είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Περισσότερα από 50 άτομα με διάφορες μορφές αναπηρίας και οι συνοδοί τους κάλυψαν την απόσταση των 1.000 μέτρων, αρκετοί από αυτούς με τη χρήση αναπηρικών αμαξιδίων. Ανάμεσά τους η παραολυμπιονίκης Ανθή Λιάγκου και ο Χάρης Ασλανίδης, ο οποίος διαγνώστηκε στα δύο του χρόνια με νωτιαία μυϊκή ατροφία, πάθηση, ωστόσο, που δεν τον εμποδίζει να συμμετέχει σε αγώνες δρόμου με τη βοήθεια του συνοδού του.

Στον Παραλίμνιο Δρόμο 1.000 μ. για ΑμεΑ, με χορηγό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την Τράπεζα Ηπείρου, συμμετείχαν ομάδες από την ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, τη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα», τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών ΑμεΑ Κυψέλη, τη Μέριμνα κ.ά..